De oorsprong van Pasen

Het is Pasen. En zoals de meeste onder ons wel weten vieren we vandaag volgens het Christelijke geloof de kruistocht en het overlijden van Jezus. Maar wat de echte oorsprong van Pasen is, daar zijn verschillende theorieën over. Waarvan velen te maken hebben met de lente! En dat is natuurlijk echt ons ding. Dus tijd voor een Paas/Lente blogje.

Het woord Pasen zou kunnen komen van het Latijnse woord pascua wat weide betekent, en zo dus direct verwijst naar de Lente. Terwijl het Engelse Easter en het Duitse Ostern weer verwijzen naar de Germaanse Godin van de vruchtbaarheid genaamd Eostre. Ook was zij de godin van de Lente. Hier kunnen we ook de gebruiken van de paaseieren en paashaas naartoe leiden. De godin zou een kip gehad hebben met de gewoonte zijn eieren te verstoppen. Als straf veranderde ze de kip in een haas met als taak de eieren te zoeken.

Natuurlijk gaat dit verhaal en de meeste andere verhalen over Pasen en Lente over meer dan een leuk verhaaltje. Er zit symboliek achter verscholen. Zo staat het ei symbolisch gezien voor wedergeboorte. Zo vieren de Perzen bijvoorbeeld het nieuwe jaar met gekleurde eieren. En hier is dan ook weer een symbolische verbinding met Jezus. Pasen staat namelijk ook voor de wedergeboorte van Jezus. Daarnaast staat de haas voor vruchtbaarheid door zijn snelle en productieve manier van voortplanting.

Nu heb ik mezelf altijd afgevraagd hoe het kan dat Pasen jaarlijks op een andere datum gevierd wordt wanneer dit verband houdt met het sterven van Jezus. Maar de verbinding met het vieren van de Lente verklaard dit. Pasen wordt namelijk jaarlijks gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Tenzij een volle maan op de eerste dag van de lente valt, dan telt de zondag erna als Paasdag. Tenzij de volle maan op de eerste zondag van de lente valt. Dan wordt de viering op de eerste zondag erna gevierd.

Pasen is dus veel meer dan alleen een lentefeest of het sterven van Christus. Het is een heleboel symboliek die door elkaar heen vervlochten is met één ding als centraal uitgangspunt: Nieuw leven!