Wanneer je verse groente kookt zal het je bekend in de oren klinken: de bergen schillen die je dagelijks weggooit. Iedere dag kijk ik erna en vraag ik me af of ik er niet iets nuttigs mee kan doen. Iets waardoor het niet gewoon maar afval wordt. Het aantal keren dat ik al opgezocht heb: recept met aardappelschillen. Het is al bijna niet meer te tellen. En zo ook voor de wortelschillen, restjes van de prei etc. Maar ik heb het eindelijk gevonden: Verse groentebouillon!
Hoe maak je restjes bouillon?
Toevallig kwam ik uit bij een online tip over het gebruiken van de restjes voor het maken van groentebouillon. En het is nog super simpel ook. Bewaar alle restjes van de groenten in een hersluitbaar zakje in de diepvries. Wanneer je zakje vol is, gooi je alle restjes in een pan met water. Voeg wat zout en eventuele andere kruiden toe zoals kruidnagel, laurierblad en peper. Laat de bouillon minimaal een uur trekken. Wanneer deze klaar is, zeef je de restjes uit de bouillon om alleen de heldere bouillon over te houden. Je kan deze inmaken in potjes of invriezen.
De volgende keer als jij soep gaat trekken of een lekkere risotto wil maken, kun je jouw eigen bouillon gebruiken! En je hebt helemaal niets verspild!
Wat kun je allemaal gebruiken?
Voor de bouillon kun je o.a. restjes gebruiken van:
- Uien: schillen en uiteinden (let op: de schillen geven wel een bruine kleur aan je bouillon)
- Wortel: schillen en de uiteinden
- Prei: de bovenste donkergroene stukken & het onderste deel
- Paprika: restjes behalve zaadjes
- Aardappelen: schillen
- Boontjes: uiteinden
- Knolselderij: schillen
- etc.
Koolsoorten geven de bouillon een bittere smaak en kunnen daarom beter niet gebruikt worden.
Succes!