Wildplukken basiskennis

Wist je dat er in Nederland een heleboel bloemen en kruiden groeien in de berm waar je bijvoorbeeld heerlijke en gezonde thee van kunt maken of je kunt ze verwerken tot rijke oliƫn. Maar voordat je zomaar gaat plukken is het belangrijk om een aantal dingen te weten.

Respect voor de natuur

Bij het plukken van wilde bloemen en kruiden is het belangrijk om respect te tonen voor de natuur. Bloemen en kruiden zijn erg belangrijk voor dieren en insecten om te overleven. En deze zijn weer van levensbelang voor ons. Dus zorg dat wanneer je gaat plukken, je nooit meer plukt dan je nodig hebt en dat er altijd voldoende blijft staan voor de natuur. Don’t be greedy!

Weet wat je plukt!

Het is belangrijk dat je niet alleen zorgt dat je weet of een plant beschermd is en dus misschien wel niet geplukt mag worden. Maar ook weten welke planten giftig zijn is van levensbelang!

Waar plukken

Ook de plek waar je gaat plukken is belangrijk. Zo is het niet slim om bloemen en planten te plukken langs de kant van een (grote) weg. Niet alleen vanwege de uitlaatgassen die hun invloed hebben op de planten, maar ook omdat mensen hier hun huisdieren uitlaten. De wilde bloemen en planten kunnen dan vol zitten met parasieten. En dat wil je niet!

Laat de wortels intact

Tenzij dit het specifieke deel van de plant is wat je nodig hebt voor zijn (genees)krachtige doel. Maar de wortel zorgt er natuurlijk wel voor dat de plant weer opnieuw kan groeien na enige tijd. Pak dan ook niet meer van de plant dan nodig is. Neem bijvoorbeeld enkele bladeren of bloemen. Zorg ook dat je je bewust bent van de soort plant die je plukt. Bijvoorbeeld paardenbloemen en brandnetels mogen wel in grotere hoeveelheden geplukt worden omdat dit woekeraars zijn die in grote getale snel terug groeien.

Ben jij benieuwd welke wilde planten en kruiden er in Nederland groeien en wat je hiermee kan? Hou onze blog in de gaten. Want hier volgt snel meer informatie over.

Bron en inspiratie: Geneeskrachtige planten & kruiden gids – Gerard Debuigne & Francois Couplan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *