Op avontuur in de natuur

Niet wetende wat we kunnen verwachten en vooral heel nieuwsgierig wat deze zonnige dag ons gaat brengen, lopen we vrolijk over een veld vol met madeliefjes. Aaf en ik krijgen een lach op ons gezicht. De lente is écht voelbaar, heerlijk! Vandaag gaan we op een weelderige kruidenwandeling in Lottum met Marie-José van Fluitenkruid. We naderen een houten poort, het is stil. Zo stil dat je de natuur echt kunt horen. De groene omgeving, grote bomen en struiken met kleurrijke bloemen, nemen we in ons op.

Langzaam volgen we het pad wat ons naar een serene buitenplek brengt. We nemen plaats aan tafel, sluiten onze ogen en landen even op deze bijzondere locatie. Het tjilpen van de vele vogels is zo rustgevend. We genieten met onze snoet in het zonnetje van een heerlijke wilde bramenkruidenthee en smikkelen van bananenbrood. We bladeren door wildpluk inspiratieboekjes en zijn in gesprek. Na een introductie door Marie-José, lopen we het bos in. We worden ondergedompeld in de wonderen wereld van het wildplukken. Marie-José bezit een schat aan kennis. Deze kennis werd in de familie doorgegeven generatie op generatie. Een interessante tocht vol bijzondere weetjes; over de bomen, de vlierbessenstruik die extra hard groeide (in tijden van C) als spiegel van de natuur, de werking van bijvoet en een dankbaarheid ritueel tijdens het plukken.

”De stilte der natuur heeft veel geluiden”.

In het bos ervaren we rust! Met een mandje vol wildpluk geluk, onder andere: brandnetel, bijvoet, paardenbloemblad, bramenblad, veldzuring, witte dovennetel en niet te vergeten fluitenkruid, komen we na ruim 1,5 uur wandelen opgeladen van de natuur, weer bij het tuinhuisje aan. Hier schenkt Marie-José een verfrissende, eigengemaakte vlierbessen limonade voor ons in. Zorgvuldig wassen we de geplukte wildpluk bloemen en bladeren. En beginnen met het bereiden van onze 2 gangen lunch. De rolling kitchen geeft ons een echte – outdoor cooking experience – We dekken de tafel en genieten dankbaar van onze lunch, bestaande uit onder andere: brandnetelsoep en heerlijke salades. Vol inspiratie en verwondering voor onze natuur keren we huiswaarts. 

Wil jij ook een keer met Marie-José op pad?
‘’Verbinding met de natuur brengt rust in jezelf’’. Fluitenkruid organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten. Marie-José groeide op midden in de natuur, als boerendochter in het Noord-Limburgse land. Ze geniet enorm van het buiten zijn. Ze werkt vanuit een Holistische visie en is ervarings- en belevenisdeskundige en een inspirator in en met de natuur.

www.fluitenkruid.eu