Vlierbloesem siroop (minder suiker)

Waar je ook wandelt of fietst, je ziet ze op dit moment overal in volle bloei staan: de vlierbloesem! De struiken vol met witte bloembundels zijn niet alleen prachtig om te zien, maar je kan er ook nog eens heerlijke vlierbloesemsiroop van maken. En daarom vertel ik je hoe je dit maakt en wat de voordelen van de vlier zijn.

Hoe herken je de vlier

De vlier (Sambucus Nigra) is een kleine boom die veel groeit in de berm en de bossen. De bladeren zijn gebundeld per 5-7 ovale veerachtige blaadjes. Aan het einde van de lente groeien hier trosjes met witte geurige bloemetjes aan (zie de foto hierboven). In de herfst veranderen die bloemetjes in kleine paarse besjes.

Folklore

Rondom de vlier zijn er verschillende bijzondere oude volksverhalen. Zo zou je feeën kunnen zien wanneer je op midzomernacht bij een vlierboom zou staan. En wanneer er spontaan een vlierbloesem in je tuin groeit, zal deze negatieve invloeden bij het huis vandaan houden.

En wist je dat volgens oude legendes er heksen waren die zichzelf hadden veranderd in een boom om de heksenvervolgingen te ontlopen. Je zou dan ook altijd toestemming moeten vragen aan de boomheks voordat je iets plukt van de boom. Bij Wicca staat de boom bekend als een vrouwenboom. En wie deze boom verbrand, zal worden vervloekt.

Geneeskrachtige werking van de vlierbloesem

De vlier staat bekent om zijn geneeskrachtige werking. Zo kun je het gebruiken bij griep en verkoudheid, geeft het verlichting bij bijholte ontsteking, verzacht het geïrriteerde huid. Ook helpt het bij borstinfecties, hooikoorts en reumatische klachten. Een hele lijst dus waarvoor je de vlier kunt gebruiken.

Vlierbloesemsiroop

In Engeland is de lente niet compleet zonder een heerlijk glas vlierbloesemsiroop! En toen ik dit vorig jaar voor het eerst geproefd heb tijdens onze wildplukroute, was ik ook al gauw om. Het is namelijk een heerlijke zoete verfrissing op een warme dag! De zachte smaak van de siroop is alsof er een engeltje op je tong piest. En daarom ga ik dit jaar eens zelf aan de slag met een recept.

Ingrediënten:
  • 10 tot 12 bloembundeltjes
  • 1 citroen (geraspte schil)
  • 1 liter water
  • 300 gr suiker
Wat moet je doen:
  1. Je kan de vlier in je eigen tuin plukken wanneer je een eigen bloesemboom hebt. Maar als je deze niet hebt, kun je er ook lekker op uittrekken om de vlierbloesem in het wild te plukken. Hou hierbij wel rekening met de wildpluk regels. Lees er meer over in onze blog: Wildplukken basiskennis
  2. Klop alle insecten uit de bloesem. Hou de bloesem niet onder de kraan, maar klop rustig alle insecten er uit. Ik vond dit het makkelijkste door de bundeltjes kleiner te knippen zodat ik overal ertussen kon kijken.
  3. Doe de bloesem in een pan met het water. Laat dit zo een nachtje staan om te trekken (zonder te koken).
  4. Na het nachtje trekken zeef je de bloemetjes door een theedoek. Het vocht doe je terug in de pan. Voeg nu de suiker en het raspsel van de citroen toe. Kook het geheel totdat de suiker is opgelost.
  5. Doe de siroop in een weckfles en sluit deze goed af. Bewaar de siroop op een droge, koele plek. Na openen bewaar je de fles in de koelkast.

Cheers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *